Festivalul National de Poezie „Gellu Naum” este o initiativa a Catedrei de Limba si Literatura Romana a Colegiului National „Mihai Eminescu” din Bucuresti.

De ce Gellu Naum?

Un motiv mundan ar fi acela ca in arhivele liceului scriitorul Gellu Naum apare ca elev al Colegiului National Mihai Eminescu. Un  motiv autentic este acela ca prin intreaga sa activitate artistica Gellu Naum s-a dovedit un spirit liber, a creat o adevarata scoala de poezie, iar imaginea sa, mai ales in mediul scolar, nu se bucura de consacrarea pe care ar merita-o.

De ce INCA un Festival National de Poezie pentru elevi?

Ne propunem o apropiere a elevilor de literatura vie a prezentului prin contactul lor nemijlocit cu actorii principali direct implicaţi – scriitori, editori, jurnalişti culturali; stimularea creativităţii şi stoparea veleitarismului (încurajat dn păcate în numeroase licee) prin metode moderne aplicate de profesionişti (sesiuni de scriere creativa de exemplu) ca şi transformarea unui număr cât mai mare de tineri într-un public apt de a înţelege şi de a scrie poezie. Ideea care stă la baza proiectului este  că actul didactic trebuie să fie şi un act de cultură. Mentionam mai ales ca atat atelierele de scriere creativa cat si jurizarea la nivel judetean si national va fi efectuata de scriitori si critici literari profesionisti. Într-un context în care se vorbeşte tot mai insistent despre degradarea valorilor culturale, acest festival se doreşte o pledoarie – la nivel concret, nu declarativ- pentru arta, literatura şi cultura de calitate.   

Cum s-a ajuns la un Festival National? *scurt istoric

Eveniment literar original cel putin in mediile preuniversitare, prin implicarea unui mare numar de scriitori profesionisti si prin contactul lor nemijlocit cu publicul scolar,  Festivalul de poezie „Gellu Naum” s-a desfăşurat in Colegiul National „Mihai Eminescu” din Bucuresti şi a cunoscut şapte ediţii ( a debutat in 2003).  El a contribuit la afirmarea unor tineri poeţi (elevi din mai multe licee bucurestene) care ulterior s-au impus ca reprezentanţi de marcă ai ultimei promoţii poetice (Miruna Vlada, Claudiu Komartin, Cristi Cotarcea) şi a facilitat contactul elevilor cu un mare număr de autori contemporani (cum ar fi Cezar Ivănescu, Paul Daian, Nora Iuga, Angela Marinescu, Constantin Abăluţă, Florin Iaru, Liviu Ioan Stoiciu, Ioan Es. Pop, Mihail Gălăţanu etc).

Cate sectiuni are Festivalul?

2. una de poezie si una de eseu critic avand ca tema exegeza operei lui Gellu Naum.

Ce ne propunem (cu mai multa sau mai putina modestie)?

 Obiectivul general /scopul: încurajarea, dezvoltarea şi promovarea, prin mijloace diversificate, a tinerelor talente poetice din rândurile elevilor.

Obiectivele specifice ale proiectului:

(1) valorificarea creaţiilor elevilor laureaţi prin următoarele mijloace: -site-ul festivalului, editarea unei antologii a festivalului care va fi promovată şi distribuită în unităţile de învăţământ,  lecturi ale tinerilor autori laureaţi în cenaclurile profesioniste bucureştene,  publicarea autorilor premiaţi în paginile unor reviste literare (parteneriat cu Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti);

(2) stimularea creativităţiii prin organizarea unor ateliere de creative wrtting sustinute de scriitori profesionisti

(3) promovarea  în rândurile elevilor a literaturii române contemporane prin organizarea, în cadrul festivalului, de întălniri şi dezbateri cu scriitori,  editori, jurnalişti culturali şi recitaluri ale unor autori consacraţi;

(4) deprinderea elevilor de a participa şi la evenimentele literare extraşcolare (lansări de carte, dezbateri literare, lecturi publice), care să devină o conduită pe termen lung, aşa cum se întâmplă în multe state europene

(5) popularizarea  printre elevi a operei lui Gellu Naum prin creaţii ale participanţilor (secţiunea eseu va fi destinată acestei opere), prelegeri ale unor critici şi istorici literari  şi organizarea, cu ocazia fazei  finale,.a unui recital din lirica lui Gellu Naum

(6) optimizarea legăturii dintre şcoală şi societate prin asigurarea contactului direct al elevilor, profesorilor şi părinţilor cu un mare număr de scriitori şi cu mediile literare (reviste, cenacluri, edituri)

Cui ne adresam? (grupul tinta)

Elevilor cu talent literar din învăţământul preuniversitar şi, în mod indirect, tuturor elevilor şi profesorilor deschişi către fenomenul cultural în ansamblu.

Durata?

Proiectul se întinde pe durata ianuarie 2010 – iunie 2010. (editia a6-a)

martie-iunie 2011 (editia a7-a)

Ce, cum, cand? Calendarul evenimentelor

Ianuarie 2010: popularizarea Festivalului in liceele partenere si in mass media. * dovada acest blog 🙂

Februarie 2010: selectarea lucrărilor în vederea fazei locale. la poezie: cel mult 5 elevi cu cate 5 poeme fiecare, la eseu un elev.

Martie 2010: faza locala; la nivelul fiecarei localitati participante la festival. castigatori 5 poeti si un critic.

Aprilie 2010: faza judeteana. in juriu vor fi poeti cosnacrati din judetul respectiv care vor sustine si recitaluri din creatiile proprii si critici literari.

Mai 2010: preselecţia creaţiilor pentru faza finală (se va desfăşura doar în situaţia când vor fi mai mult de patruzeci de lucrări calificate – poeme respectiv eseu – pentru faza finală)

Iunie 2010:  faza finala. Va avea loc in localitatea Brezoi. Vor avea loc prezentarea festivalului, lectura publică a creaţiilor participanţilor şi jurizarea acestora, recitalurile invitaţilor precum şi un recital din poezia lui Gellu Naum,  atelier de creative writitng, festivitatea de premiere. Juriul va fi format din poeti consacrati si critici literari.

¤ Editia 2011 va avea un alt calendar ce va fi afisat in curand.

Reclame